Jan 27, 2011

Syventävät Kuvan Muokkaustutoriaalit 1: Screencappaaminen

ScreenCappaaminen

Eli siis, kuvia voi ottaa monella eri tavalla, suurin osa on parempia keinoja kuin vain ottaa kuvat pelin omalla kameralla (eli painamalla C nappia), joskin Sims 3ssa pelin oma kamera on parempi kuin mikään screencapture ohjelma, joten siinä kannattaa käyttää peli kameraa....

Ensimmäinen mahdollinen tapa ottaa ruutukaappauksia (screen cappejä) on pelata peliä ikkuna modessa ja sitten vain painaa printscreen nappia (yleensä samalla rivillä kuin f1-f12 napit, lyhenne on pelkkä PrtSc) ja sitten liittää ottamansa kuva valitsemaansa kuvankäsittely ohjelmaan. (kuten Photoshop, Gimp...) ja tallentaa se sitten siellä. (Ikkuna modeen saat pelin asetettua klikkaamalla hiiren oikealla sen pikakuvaketta, valitsemalla ominaisuudet listasta ja sitten aukeavasta ikkunasta etsi kohta "pikakuvake" ja siellä on kohta jossa lukee "kohde" ja sen perässä tekstiä "C:\\Program Files\EA Games\Sims2*viimeisimmänlisäosasinimi\TSBin\Sims2EP*viimeisimmänlisäosasinumerokoodieliEP#/KamapaketinnumeroKoodiSP#.exe" Saadaksesi pelisi ikkuna modeen lisäät tuon tekstin perään välilyönnin ja kirjoita -w eli se näyttää sitten tältä: "C:\\Program Files\EA Games\Sims2*viimeisimmänlisäosasinimi\TSBin\Sims2EP*viimeisimmänlisäosasinumerokoodieliEP#/KamapaketinnumeroKoodiSP#.exe" -w JOS pelaat Vistalla joudut vielä avaamaan välilehden "Yteensopivuus" ja napauta sieltä "Suorita ohjelma Yhteensopivuustilassa" ja valitse listasta Windows XP (Service Pack 2)

Itse ruutukaappaukset siis tehdään niin että peli-ikkunassa pistät simisi haluttuun asentoon, napautat printscreen nappia ja sitten avaat kuvankäsittely ohjelmasi ja uuden tyhjän (tarpeeksi ison) tiedoston ja valitse valikosta "liitä" tai paina ctrl+V Huomaathan, että napauttamalla printscreeniä, kone tallentaa vain yhden kuvan välimuistiinsa joten vaikka hakkaisit PrintScreeniä sata kertaa VAIN viimeinen otettu kuva tallentuu. Jokainen kuva pitää siis aina erikseen tallentaa tällä tavalla kuvatessa.

Toinen, ehkä vähän vähempi töinen tapa on ladata itselleen ruudunkaappaus ohjelma, (niitä löytyy monia, haet vain "printscreen program" tai "screen capture"), itse käytän Gadwin Printscreeniä joten esittelen vähän sen käyttöä. Eli siis asenna se ja sitten katsotaan vähän sen asetuksia.

Ensin meillä on sen asetukset "Preferences":
GadwinPreferences
Hot Key Tästä valitaan mikä nappi ottaa ruutukaappaukset, itse käytän yksinkertaisesti Printscreen nappia.
Initial Delay Määrittää kuinka kauan kuvien oton välillä on aikaa
Hide icon when Capturing, ilmeisesti piilottaa jonkin ikonin joka muuten näkyisi. En koskaan ole pitänyt tätä asetusta päällä joten en tiedä
Show notification messages Näyttää pienen kuplan jossa lukee asetuksesi (ärsyttävä)
Preview the captured image Avaa ärysttävän pop-up ikkunan jossa näet esikatselukuvan ottamastasi kuvasta ja sitten voit päättää tallennetaanko sitä vai ei. Jos tahdot mieluummin ottaa vähän laadukkaita kuvia niin se on ehkä hyvä pitää päällä, mutta jos mieluummin vain otat hirveän määrän kuvia ja valitset sitten niistä parhaat päältä niin se kannattaa ottaa pois päältä.
Show splash on startup Käynnistäessäsi koneen ruudulle popsahtaa ilmoitus että ohjelma käynnistyi. Ei sen kummempaa. Aika turha.
Run at Windows startup automatically Gadwin käynnistyy kun käynnistät koneesi.

Seuraava alue on lähde, "source"
GadwinSource
Tällä kohdalla säädät että mitä oikein kuvaat. Koko ruudun? Koko ohjelman ruudun? Hauskaa tässä on se ettet voi tietää mikä asetus toimii juuri sinulle kokeilematta. Vanhalla XP tietokoneellani toimi ihan hyvin kun vain otti kuvia "Full screen" modessa. Vistassa sama asetus taasen johti mustiin kuviin ja siinä toimi sitten kun käytti "Current Window" asetusta. Joten ainoa tapa selvittää mikä on sopiva asetus juuri sinulle on vain yksinkertaisesti kokeilla mikä toimii. Kannattaa tehdä tämä kokeilu ENNEN kuin alkaa ottamaan elämänsä hienoimpia kuvia ja sitten huomaa että kas ei se itse asiassa ottanutkaan niitä kuvia... (kuten allekirjoittaneelle kävi T_T )

Tässä kohdassa muuten, poista se "Capture Mouse Cursor", et todellakaan tahdo sitä kuviisi!

Seuraavaksi on kohde, "Destination"
GadwinDestination
tässä kohdassa määrität minne kuvasi talletaan. Suosittelen ottamaan pois tuon "ask for file name after capturing" koska se on ärsyttävää. Ja on paljon helpompaa vain antaa ohjelman itse nimetä kuvat tyyliin "screenshot001" jne. Voit itse määrittää mihin kansioon tahdot kuvasi tallentuvan, itse teen yleensä työpöydälle kansion jonne kaikki menee ja josta helposti ne löydän.

Seuraava on kuva "image"
GadwinImage
Tässä kohdassa saat määriteltyä missä muodossa kuvat tallentuvat ja minkä kokoisina. On hyvä idea ottaa mahdollisimman isokokoisia kuvia editointia varten koska niitä on helpompi editoida JA koska suuresta saa aina siististi pienempää mutta pienestä ei saa suurempaa menettämättä kuvan laatua.

Se oli tutoriaali 1. Olet valmis ottamaan kuvia nyt. Osa 2 käsittelee itse kuvien ottoa ja poseja jne.

Lisäys: Jos käytät Gadwinia Windows 7:lla ja  vaikka olisit kokeillut kaikki kuvan "capture area" vaihtoehdot läpi ja silti saat vain kuvia taustakuvastasi siihen on melko helppo fixi. Postasin sen jo aiemmin Radolaan mutta se on kadonnut jo jonnekkin syvälle sinne keskusteluiden uumeniin *sigh* Hakutoiminnolla sain sen ongittua takaisin esiin joten tässä Copy-Pasta siitä:

Ihan ensin ohitetaan se pahuksen käynnistysnäyttö (siis se turha pop-up jossa näkyy mitkä pelit omistat ja se pelaa nappi), eli mene kansioon C:-> Program Files-> EA Games-> Sims 2 *se lisäosa jolla pelaat*-> TSBin ja sieltä etsi pelisi .exe tiedosto eli se jolla pelin saa käyntiin. (Jos olet asentanut pelisi toiselle asemalle tuo polku on erinäköinen mutta joudut ihan itse päättelemään mihin olet pelisi asentanut siinä tapauksessa.) Kyseisen tiedoston nimi on luultavasti TS2EP# tai TS2SP# # tarkoittaen tietenkin lisäosan(EP) tai kamasetin(SP) numeroa. Napauta sitä hiiren oikealla ja valitse lähetä ->työpöytä (luo pikakuvake) ja sitten pelin iconi ilmestyy työpöydellesi.

Napauta tätä työpöydän iconia hiiren oikealla ja valitse listasta ominaisuudet

aukeaa ikkuna jossa on pari välilehteä, etsi niistä se jossa lukee yhteensopivuus ja siellä on kohta jossa lukee Poista käytöstä työpöydän sommittelu ruksi se, napauta käytä nappia ja ok ,näin siis:


Ja avaa sitten sims. Omalla koneellani sain pop-upin joka kertoi että käyttämääni väriteemaa ei tueta ja blaa blaa joten se muutti sen toisiin asetuksiin ja sitten Sims aukesi (se tosin jumitti hetken ja pohdin jo että tilttasiko se mutta sitten se jatkoi kiltisti). Sitten kokeilin ottaa pari screenshottia Gadwinilla, suljin pelin... Ja TADAA! Se toimi! (pelin sammuttamisen jälkeen myös näytön värit palasivat ennalleen joten siitäkään ei tarvitse huolestua.)

Sama ohje tietysti toimii myös Sims kolmessa, mutta sen pelin oma kamera on niin hyvä että ei ole paljon pointtia käyttää screencapture ohjelmia sen kanssa. Niin ja tietysti tämän ainakin pitäisi toimia myös muilla ruudunkaappaus ohjelmilla, eli jos esim. FRAPS ei suostunut toimimaan niin tällä samalla ohjeella senkin pitäisi toimia.

No comments:

Post a Comment