Jan 27, 2011

Perus Kuvan Muokkaus

Vinkkejä valinta (selection) työkalun käyttöön

Ensinnäkin löydät työkalun kahdesta paikasta:
Ylävalikon select kohdasta ja perustyökalu rivin ensimmäiseltä riviltä.

Select valikko, kuten tulet huomaamaan, on hyvin tärkeä käyttäessä layereitä. Käyttäessä sen kanssa Magic Wand/quick select /lasso työkaluja ja "leikkaa" (cut) toimintoa, huomaat että sitä täytyy oikeastaan käyttää jatkuvasti...


Magic wand luultavasti on kaikista tärkein silloin kun haluat leikata simisi siististi ja nopeasti kuvasta. Jos tausta vain on samaa yhtenäistä väriä, valitset vain taikasauvan (magic wandin siis) ja napauta taustaa, leikkaa ja voila, simisi on ainoa mitä jäi jäljelle. (Toinen vaihtoehto on napauttaa hiiren oikealla ja valita sieltä "select inverse" joka valitsee sitten kaiken mitä äsken ei ollut valittuna, eli siis tässä tapauksessa simisi ja sitten voit leikata simisi irti ja liittää uuteen taustaan, mutta kukin tehköön kumman keinon paremmaksi kokee.) Mitä suuremmaksi säädät "acceptance" arvon, sitä vähemmän rosoinen reunasta tulee.

Myös "inverse" työkalu on tärkeä. Esimerkiksi jos tahdot valita koko taustan (joka nyt ei sattumalta ole yksivärinen) käytä lassoa, ja rajaa simisi. Sitten napauta hiiren oikealla ja valitse "select inverse" TAI ylävalikon "select" valikosta inverse ja sitten tausta on simin sijaan valittuna. Woo~

Kuinka tehdä kuvasta selkeä ja pehmeä

On monia vinkkejä kuinka tehdä kuvasta selkeä. Useimmat niistä viittaavaat korjailuun. Ensimmäinen asia jota suosittelen tosin on että kopioit ensimmäisen layerin duplicate layer työkalulla (katso layeri tutoriaalista lisätietoa) Usko pois että se kannattaa, etenkin jos sotket jotain pahemman kerran etkä pysty tekemään tarpeeksi montaa peruutusta. Säädä vain tämä "varmuuskopio" layeri näkymättömäksi siksi aikaa kun kuvaa muuten muokataan.

Filters valikossa on kaksi hyvin oleellista työkalua kuvan selkeyden kannalta: Sharpen ja Blur (eli terävöitys ja pehmennys) Niitä kannattaa opetella käyttämään HETI. Yleensä teen tämän vasta ihan lopussa, mutta kuville kannattaa antaa "Smart sharpen" joka sallii sinun säätää kuinka paljon kuvaa terävöitetään ja se selkeyttää monia kohtia kuvassa.

Juuri tämänKIN takia varmuuskopio layeri on tärkeä. Joskus Sharpen näet tekee esim. Hiuksista tosi hienot, mutta tuhoaa kasvot! Siirry siis varmuuskopio layeriin (varmista että se on äskeisen layerin alla) ja valitse kohdat jotka eivät toimineet niin hyvin sharpeningin kanssa. Voit joko leikata ne, tai voit pyyhkiä ne kumityökalulla (eraser)(säädä opacity, läpinäkyvyys siinä matalaksi) pois kunnes näyttää taas hyvältä (siis pyyhi pois huonot kohdat siitä muokatusta layeristä, ei kopiosta!)

Seuraavan kikan voi hypätä yli jos grafiikkakorttisi (=kuvanlaatu) on tosi hyvä, mutta voit myös käyttää sitä jos tahdot antaa simillesi hiukan luonnollista-kiiltoa effektin. Kopioi taas layerisi. Kopioon, käytä "Gaussian blur" filteriä. Jos tahdot kuvasi olevan olevan selkeä, älä käytä blurria 2 enempää. Kaikki arvot siitä ylöspain aiheuttavat "hohto" effektin simillesi. Kun se on tehty, vaihda layerin tyyppi muotoon "Screen" tällä tavalla:

Näet että kuvasi muuttuu huomattavasti vaaleammaksi. Älä panikoi, se on ihan normaalia. Jos kuvasi oli kovin tumma, se saattaa jopa näyttää ihan hyvältä näin.

Nyt, muuta "screen" muodossa oleva layeri näkymättömäksi, ja kopioi alkuperäinen layer taas. Toista Gaugasian blur tähän kopioon ja aseta layerin muoto "overlay":ksi, saadaksesi effektin joka näyttää paljon tummemmalta ja varjostetummalta, tällä tavalla:

Muuta nyt "screen" asetuksilla oleva layer taas näkyväksi ja katso miltä kuva näyttää molempien layereitten kanssa. Lopuksi säädä vielä molempien layereitten opacity (läpinäkyvyys) arvolla kunnes kuva on sen näköinen kuin tahdot. Suosittelen arvoksi jotain välillä 30-40% jos tarkoituksena on vain hieman korjailla kuvaa. Sitten yhdistä layereitä alaspäin, alkaen siitä joka on lähimpänä päälayeriä. Jos yhdistät ensin screen ja overlay layerit keskenään lopputuloksesta tulee erilainen.


Toinen tärkeä kuvan selkeyttämiskeino on pikselöitymisen poistaminen. Jopa yksinkertaisimmissa screenshoteissa usein on rumaa pikselöitymistä joka huonontaa kuvan laatua. Tässä muutamia esimerkkejä pikselöitymisestä. (Huomioi että joudut ehkä zoomaamaan nähdäksesi ne kunnolla):

Ensimmäisen tyyppinen pikselöityminen on reunojen pikselöityminen, joka on melko tavallista. Mitä huonompi grafiikkakortti, sitä huonommat reunat. Tämä on aika turhauttavaa hiirellä, mutta helpohkoa jos omistat piirtimen (siis... drawing tablet. En ole varma loistavasta nimikäännöksestäni XD ) Zoomaa lähelle nähdäksesi ongelma alueet. Tässä kohdassa, sinulla on kolme vaihtoehtoa ja joudut itse päättämään mitä teet. Voit käyttää lasso työkalua ja gaussian blurria, Blurria(vesipisaran kuva) pienellä brushi koolla tai smudgea(sormikuvake) pienellä brushilla (brush="sivellin"). Jos teet vaihtoehto yhden mukaan, valitse lassolla alueet joilla pikseleitä on, yritä tehdä se mahdollisimman pienellä alueella, ja sitten filtereistä valitse gaussian blur. ÄLÄ käytä mitään yli arvon 1, jos tarkoituksena on vain pehmentää reunat, näin:

Vaihtoehdot 2 ja 3 toimivat molemmat samalla tavalla, valitse pienikokoinen brush ja säädä blurrin tai smudgen arvoksi 20% tai alle ja blurraa/smudgaa "ongelma-alueen" reuna.


On olemassa muitakin keinoja poistaa pikselöityneet reunat kuvista, käyttämällä brush työkalua, lasso-leikkaa yhdistelmää ja pyyhekumia. Mutta ne selitetään myöhemmässä "kuinka leikata sim" tutoriaalissa.

Kakkostyypin pikselöitymistä tapahtuu kun kuvaan on tullut oudon värisiä pikseleitä. Sitä tapahtuu lähinnä hiusten ja silmäripsien alueella, kuten tässä:

Joudut hieman piirtämään korjataksesi ne. Käytä pienintä (koko 1) brushia. Vaihtele "kiinteän" ja "pehmeäreunaisen" brushin välillä.,. Toinen tärkeä työkalu tässä on "silmätippa työkalu (eli värinvalitsin) Aloita zoomaamalla ongelma-alueelle ja sitten eyedropilla, valitse haluttu väri ja piirrä puuttuva kohta. (tai värjää väärän värinen uudelleen) Hiuksille, suosittelen käyttämään brushia joka on asetettu 80 tai 90% läpinäkyväksi. Hiuksia varten voit joutua käyttämään useampiakin värejä.

Viimeisen tyyppinen pikselöityminen ja sen korjaus vielä, esiintyy yleensä ihotekstuureissa ja nivelissä. Kasvot, sormet ja kyynärpäät lienevät yleisimpiä alueita sille.

Käytä smudge työkalua 15-20 strengthillä, blurraa reunat ja smoothen (pehmennä) alueet tehdäksesi niistä luonnollisemman näköiset. Käytä isompaa brushia ja muista zoomata lähelle välttääksesi smudgaamasta (levittämästä) väriä yli rajojen. Tässä vaiheessa tämä voi vaikuttaa hyödyttömältä, mutta myöhemmin, kun siirrymme syvemmin varjostamiseen, tulet olemaan kiitollinen siitä tovista jonka tämän vaiheen kanssa vietit!


Värit ja eri säätöjen efektit
Musta & Valkoinen
Ehkäpä helpoin muokkaus jonka voi tehdä. Mene vain ylävalikoista, image-> Adjustment-> desaturate. Kuva muuttuu automaattisesti harmaa sävyiseksi. Voit tehdä tämän myös menemällä valikoista image->mode->grayscale. Suurin ero on se että jos teet muutoksen mode valikon kautta et voi myöhemmin lisätä kuvaasi väriä ellet muuta sitä takaisin RGB modeen.

Hue ja Saturation eli siis Sävy ja ...värinkylläisyys. (joo kuulostaa järkevältä >_> )
Tämä valikko löytyy valikosta image->Adjustment ja se on hyödyllinen moneen asiaan. Hue muuttaa kuvasi väriä ja saturation muuttaa kuinka voimakas/haalea väri on. Valikosta löytyy myös kohta "lightness" eli valoisuus, mutta sen käyttöä en suosittele sillä se lisää kuvaan valkoisen halon jos kuva on kovin läpinäkyvä.

Brightness & Contrast, eli kirkkaus ja kontrasti
Samasta menusta löydät myös brightness&contrast valikon, johon sinun tulisi kajota jos tahdot tehdä kuvastasi tummemman tai vaaleamman. Jos tasapainotat näitä valikoita kumpaankin suuntaan saat yleensä parhaan lopputuloksen.

Värien tasapaino
Myös värien tasapaino, color balance löytyy samasta osasta valikoita ja voit sen avulla lisätä enemmän tai vähemmän kuutta perusväriä RBG muotoiseen kuvaan. Huomaa myös pohjalla olevat valikot higlight(valokohdat), midtone(keskisävy) ja shadow (varjo), jotka säätävät kaikki eri osia kuvasta. Voit esim. tehdä kuvastasi hieman "tulisemman" lisäämällä highlight kohtaan hieman punaista ja keltaista.

Esimerkki käytöstä:
Tässä on esimerkki, käyttäen samaa kuvaa kuin koko tämän tutoriaalin ajan, teen tästä kuvasta hieman vanhan näköisen: Lisäsin yksin kertaisesti color balancesta midtone kohtaan keltaisuutta, lisäsin kontrastia ja vähensin saturationia:

Tähän tarvitsisi enää lisätä pari kuluneen näköisen brushin iskua ja se näyttäisi vanhalta valokuvalta.

Väri layerit
Toinen tapa muuttaa tai lisätä väriä kuvaan on käyttää värillisiä layereitä. Ne ovat helppokäyttöisiä kunhan vain totut niihin, ja ne ovat todella hyödyllisiä kun kuvaan pitää lisätä väriä, mutta tekstuuri ei saa vahingoittua.

Ensin, luo uusi läpinäkyvä layer sen layerin ylle jota aiot muokata. Jos tahdot lisätä väriä joka puolelle otat vain paintbucket työkalun ja värjäät koko layerin. Kuvastasi tulee nyt yksi iso väri läntti. Muuta layerin asetuksista sen tyypiksi "color" tai "hue" ja näet eron. Myös muut asetukset voivat toimia, kokeile niitä ja katso mikä sopii tarkoituksiisi parhaiten.

Huomioithan että kun vaihdat layerin tyyppia, valitsemasi väri muuttuu hieman, se voi muuttua vaaleammaksi, tummemmaksi, tai ehkä jopa kokonaan vaihtua erisävyiseksi. Käytä Brightness/contrast ja hue/saturation työkaluja säätääksesi väri takaisin oikeanlaiseksi jos on tarvetta. Kokeile myös että millaisia muutoksia tapahtuu jos muutat layerin opacity tasoa.
**HUOM! jos yhdistät tämän layerin sellaiseen jossa on läpinäkyvyyttä siitä voi syntyä pikselöitymistä, tai läpinäkyvä alue voi jopa muuttua erilaiseksi kuin miltä se alunperin ennen layereitten yhdistämistä näytti. Jos niin käy, peruuta viimeisin toiminto ja käytä pyyhekumia.

Voit myös värjätä vain osan kuvasta, esim. pelkän paidan tai silmät tai vaikkapa lisätä raitoja hiuksiin tms. Nappaa vain brushi, sudi väriä läpinäkyvälle layerille ja muuta sitten layerin tyyppia ja katso miten se toimii.


(efektin lisäämiseksi, poistin väriä hiusten päistä ja juurista pyyhkimällä pyyhekumilla jolle oli säädetty alhainen läpinäkyvyys)

Auto adjusts eli Automaattiset säädöt
Nämä työkalut löytyvät image kohdan alta valikolta. Auto-colors ja auto-levels yleensä molemmat kuitenkin antavat vähemmän haluttavia tuloksia joten parhaiten pärjäät kun ihan manuaalisesti säädät noitten yllä mainittujen työkalujen avulla. Yksi menu josta saatat pitää on kuitenkin Highlight/Shadow valikko.

Tämä valikko sallii sinun tarkemmin säätää valo ja varjo pisteet. Liikuttamalla molempia saa yleensä parhaan mahdollisen lopputuloksen, paitsi jos tahdot tehdä koko kuvastasi valoisan/pimeän jolloin brightness ja contrast on parempi työkalu. Tässä vertailun vuoksi ennen ja jälkeen kuvat:

Toinen hyvä työkalu on exposure työkalu, joka on melko samanlainen, mutta jossa silti on eroja ja 3 eri tasoa joilla säätää.

Exposure tarkoittaa valottamista. Mitä korkeammaksi sen säädät, sitä kirkkaampi kuvasta tulee, mutta vain lisäämällä kirkkautta päävalokohtiin. (brightness taas lisää valkoisuutta kuvaan)
offset, jos asetettu yli 0 arvon lisää valkoisuutta kuvan valoisimpiin kohtiin. Alle 0:n asetettuna se taas tummentaa valokohtia kuten jos käyttäisit burn työkalua.
Gamma correction taasen, jos asetettu alle arvon 0 lisää valkoisuutta varjoisimpiin kohtiin ja yli 0:n asetettuna korostaa varjoja. Tässä vertailun vuoksi:

Ajattelin että valo taustalla oli vähän liikaa, mutta koska olin taas kopioinut aiemman layerin pystyin pyyhkimään pois muokatusta layeristä huonot kohdat heikosti löpinäkyvällä kumilla ja kuvasta tuli juuri hyvä.

Parhaan lopputuloksen saa kokeilemalla ja yhdistelemällä erilaisia taktiikoita.

* Alkuperäinen tutoriaali löytyy täältä Vickyn kirjoittamana. Käännetty tämän luvalla, ja käyttäen tämän ottamia kuvia (jotka tosin kopioin omaan photobuckettiini säästääkseni Vickyn bandwidthiä) myös tämän luvalla. En ota muita kredittejä kuin kääntämisestä :P

No comments:

Post a Comment