Jan 27, 2011

Syventävät Kuvan Muokkaustutoriaalit 3: Layerit kuvankäsittelyssä

Layerit eli kerrokset Kuvankäsittelyssä


Tämä on perustutoriaali Layereistä (eli siis kerroksista kuvan käsittelyohjelmassa). Joka ohjelmassa ei kerrosten käyttö mahdollisuutta ole, mutta esim. Photoshop ja Gimp tukevat niitä. Kerrokset ovat hyvin tärkeitä kuvankäsittelyssä joten niiden käyttö kannattaa opetella alusta alkaen. Kerrokset ovat siis kuin kuva kuvan päällä. Peruslayer (base) on ikäänkuin kuvan pohja joka määrittää kuvasi kokoa. Tässä tutoriaalissa käytetään Photoshop CS3a, mutta perusidea on sama lähes kaikissa versioissa...

Layereille on siinä oma  valikkonsa josta näet montako kerroksia on, mitä kerrosta juuri käsittelet jne.

Uuden layerin luontiin on 3 eri tapaa: valikon kautta valitse "new layer" joka luo uuden läpinäkyvän kerroksen kuvan päälle. Valitse "Duplicate Layer" kopioidaksesi uudestaan sen layerin jota juuri käsittelet päälimmäiseksi, TAI voit vain yksinkertaisesti kopioida ja liittää jotain kuvasi päälle ja se luo automaattisesti uuden kerroksen. Jos teet ensimmäisen vaihtoehdon mukaan aukeaa tälläinen valikko:



Perus asetuksilla uusi Layer on läpinäkyvä, mutta voit myös muuttaa sen väriä ja nimetä sen. Voit uudelleen avata Layerin asetukset (properties) layer valikosta. Tuplaklikkaat vain layerin nimeä. Layereitten nimeäminen auttaa muistamaan mitä niillä on (esim. "hiukset" kertoisi että tällä layerillä muokkaat hiuksia jne) Tässä Layer valikossa on muitakin kohtia joita kannattaa tutkia.



1. Klikkaamalla silmän kuvaa päätät näkyykö kyseinen kerros vai ei. Jos se on asetettu näkymättömäksi et voi editoida sitä ennen kuin muutat sen takaisin näkyväksi. Todella hyödyllinen jos tutkit miltä kuva näyttää ilman kerroksen editointia tai jos yrität päättää että poistaisitko layerin.
2. Opacity ja Fill (läpinäkyvyys ja täyttö) Valikko menee nollasta sataan 0 = täysin läpinäkyvä ja 100 = täysin peittävä. Fill ja Opacity molemmat aiheuttavat erilaisen lopputuloksen. Fill tekee kuvasta enemmän rakeisen.
3. Riippavalikko antaa sinun valita layerisi tyypin. Se on vähän "syvällisempää" tutkailua vaativaa joten jätetään se myöhemmäksi.
4. Lukko nappi. Voit siirtää layereitäsi ihan vain tarttumalla kiinni ja vetämällä, mutta jos lukitset ne niin niitä ei voi siirtää enää. Hyödyllinen jos jotain kerrosta ei vahingossakaan saa liikuttaa.

Layereitä voi olla hiukan hankala muokata. Säätääksesi kokoa joudut menemään Edit menuun ja siellä on kohta "Transform" sieltä voit muokata kokoa, venyttää jne. Viimeinen tärkeä asia mikä Layereistä oikeasti tarvitsee tietää on "merge down" (yhdistä alaspäin) yhdistää päällekkäiset kerrokset. "Merge visible" yhdistää kaikki kerrokset jotka sillä hetkellä on säädetty näkyviksi, jättäen kuitenkin läpinäkyvyyden. "Flatten image" taasen yhdistää kaikki layerit ja muuttaa valkoiseksi kaikki läpinäkyvät kohdat. Jos valitset "save as..." voit tallentaa layerin JPEG muotoon (mikä tallentaa kuvan kuten jos käyttäisit "Flatten image" toimintoa. Tai voit tallentaa PNG muotoon (joka taas tallentaa kuin jos olisit käyttänyt "merge down" komentoa) Jos tallennat PSD muotoon ohjelma tallentaa kaikki kerrokset erikseen, mutta tiedostosta tulee paljon isompi.

* Alkuperäinen tutoriaali löytyy täältä Vickyn kirjoittamana. Käännetty tämän luvalla, ja käyttäen tämän ottamia kuvia (jotka tosin kopioin omaan photobuckettiini säästääkseni Vickyn bandwidthiä) myös tämän luvalla. En ota muita kredittejä kuin kääntämisestä :P

No comments:

Post a Comment